A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Anasayfa / Popüler Matematik / Asal Sayılar / 1 Milyon Dolar Ödüllü Matematik Sorusu Çözüldü

1 Milyon Dolar Ödüllü Matematik Sorusu Çözüldü

156 yıldır çözülemeyen 1 milyon dolar ödüllü matematik sorusu “Riemann Hipotezi nijeryalı bir profesör tarafından ıspatlandı.

Nijeryalı Opeyemi Enoch adlı matematik profesörü, ilk kez 1859 yılında Bernhard Riemann tarafından ortaya atılan ve bugüne kadar çözülemeyen Riemann Hipotezi’ni çözmeyi başardı. Enoch, hipotezin çözümünü Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Uluslararası Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Konferansı’nda sundu. 156 yıldır çözülemeyen matematik problemini çözerek tarihe geçen Enoch, ayrıca 1 milyon dolarlık (2 milyon 866 bin TL) ödülün de sahibi oldu. Clay Matematik Enstitüsü tarafından en zor problemlerden biri olarak kabul edilen problem,1994’te çözülen Fermat’ın Son Teoremi’nden sonra tartışılan en ünlü problemdi.

1979 yılında Nobel Fizik Ödülü alan ünlü Amerikalı fizikçi Steven Weinberg Riemann hipotezinin önemini şu sözlerle belirtmişti; Bin yıl uyuyup tekrar uyansaydım soracağım ilk soru şu olurdu: Riemann hipotezi kanıtlandı mı?

Riemann Hipotezi Nedir?

Matematikte kendisine ve ancak 1’e bölünebilen sayıların, yani Asal sayılar dediğimiz sayılar (2,3,5,7,11 …) bir örüntüyü takip etmemektedir. Bu sayıların sıralanış şekilleri birbirlerinden bağımsız bir şekildedir ve matematiğin şu an kabul gören kuralına göre belirli bir düzenleri (formülleri) yoktur. Asal sayıların düzenini açıklamak adına yazılmış bir hipotez olan Riemann hipotezi, bu sayıların kabul edilenin aksine belirli bir düzende çoğaldığını belirtir.

Riemann, asal sayıların sıklığının;

s ≠ 1 olmak koşuluyla tüm s karmaşık sayıları için

biçiminde belirtilen ve Riemann Zeta Fonksiyonu olarak bilinen fonksiyonun davranışına çok bağlı olduğunu gözlemledi. Riemann hipotezinin iddiasına göre

\zeta(s) = 0

denkleminin tüm çözümleri karmaşık düzlemde bir doğru üzerinde yer almaktadır. Daha kesin bir söyleyişle, bu denklemin tüm karmaşık sayı çözümlerinin gerçel kısımlarının ½ olduğu tahmin edilmektedir. Bu iddia ilk 1.500.000.000 çözüm için sınanmıştır. Bu iddianın her çözüm için doğru olduğunun ispatlanabilmesi halinde asal sayıların dağılımı ile ilgili çok önemli bilgiler edinmek mümkün olacaktı.

Şifrelerin Kırılması Kolaylaşacak

Riemann Hipotezinin ıspatlanmasının sonucu olarak bilişim alanında değişiklikler yapılması bekleniyor. Asal Sayıların belirli bir düzene göre ilerlememesi nedeniyle Kriptoloji (şifre bilimi) asal sayıların bu özelliğinden yararlanılarak kırılması zor şifreleme yöntemleri geliştirilmişti. Riemann Hipotezinin kanıtlanmasından dolayı asal sayıların tahmin edilmesi daha kolaylaşacağından bu tür sistemlerin sil baştan yazılması bekleniyor.

Bernhard Riemann’ın Hayatı Hakkında Kısa Bilgi

Georg Friedrich Bernhard Riemann (17 Eylül 1826 – 20 Temmuz 1866), analiz ve diferansiyel geometri dalında çok önemli katkıları olan Alman matematikçidir. Söz konusu katkılar daha sonra izafiyet teorisinin geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Bu matematikçinin ismi aynı zamanda zeta fonksiyonu, Riemann hipotezi, Riemann manifoldları ve Riemann yüzeyleri ile de bağlantılıdır.

Almanya’da Dannenberg yakınlarındaki Hanover Krallığının Breselenz kasabasında doğan matematikçinin babası Friedrich Bernhard Riemann idi. Bernhard Riemann altı çocuklu bir ailenin ikinci çocuğuydu.

Riemann, 1840 yılında büyükannesi ile yaşamak ve Lyceum’u ziyaret etmek için Hanover’e gitti. Büyükannesinin 1842 yılındaki vefatından sonra Lüneburg’daki Johanneum’a giden Riemann, 1846’da yani 19 yaşında Göttingen Üniversitesi’nde filoloji ve teolojiçalışmaya başladı. En küçük kareler yöntemini anlatan matematikçi Gauss’un derslerine katıldı. 1847 yılında Riemann’ın babası ona teolojiyi bırakıp matematik çalışması için izin verdi.

1847 yılında Berlin’e gitti. Burada Jacobi, Dirichlet veya Steiner ders veriyordu. Berlin’de iki yıl kalan matematikçi 1849 yılında Göttingen’e döndü.

Riemann ilk dersini 1854’te verdi ve bu dersle sadece Riemann geometrisinin temellerini kurmakla kalmadı aynı zamanda daha sonra Einstein’in izafiyet teorisinde kullanacağı yapıların da temellerini attı. 1857’de Götingen Üniversitesi’nde özel profesörlük kademesine terfi etti ve 1859’da profesör oldu.

1862 yılında Elise Koch ile evlendi.

Selasca, İtalya’ya doğru gerçekleştirdiği üçüncü seyahatte hayata gözlerini yumdu.